Intelligente børn
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.
Intelligente børn

Dette åbne forum er for forældre til intelligente børn, lærere, pædagoger og andre interesserede, så intelligente børn kan få det bedste ud af livet.
 
ForumforsideForumforside  Nyeste billederNyeste billeder  TilmeldTilmeld  Log ind  
Fortæl andre
Følg os
Seneste emner
» Vi behøver virkelig hjælp!
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Feb 06, 2022 4:12 am af Hun

» Hvornår er man intelligent - og hvornår bare godt begavet
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Feb 06, 2022 4:08 am af Hun

» Legoland 2011
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Feb 06, 2022 3:55 am af Hun

» Særlige sensitive og heldagsskole
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Feb 06, 2022 3:27 am af Hun

» Min kære søn.
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Feb 06, 2022 2:59 am af Hun

» hjælp til 5 årig pige
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Feb 06, 2022 2:58 am af Hun

» Vi er nye... en lille intro om os, og vores spørgsmål
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyTors Apr 28, 2016 6:15 am af bettina1979

» Hvor skal jeg starte, vil gerne have testet min søn inden skole start
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyTors Apr 07, 2016 8:27 pm af Soes

» People who boast about their I.Q. are losers
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyTors Mar 03, 2016 8:43 am af Zmiley

Søg
 
 

Vis resultater som:
 
Rechercher Avanceret søgning
Keywords
hilde privat wisc children skole mentiqa gifted Århus børnehave begavede
Mest viste emner
17-årig pige søger svar
Hvor svært kan det være at være klog?
Gennembrud for Videncenter for bmsf.
People who boast about their I.Q. are losers
Diverse psykologer der tester
Min prinsesse
Sæt de højt begavede børn i specialklasser! Af Jesper Skovlund
Informationsmøde på Mentiqa nordjylland
Mit projekt?
bmsf.dk kalder Jylland
Social bogmærkning
Social bogmærkning reddit      

Bookmark and share the address of Intelligente børn on your social bookmarking website

Bogmærk og del adressen Intelligente børn på din sociale bogmærknings-hjemmeside
Translator
Statistik
Der er i alt 477 tilmeldte brugere
Den sidst registrerede bruger er Pakexcucomp

Vores brugere har i alt skrevet 4248 indlæg i 1019 emner

 

 Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?

Go down 
2 deltagere
ForfatterBesked
Malthes
Gæst
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Jan 10, 2010 1:58 pm

Hejsa

Ja nu forsøger jeg mig her.

Skal med det samme og helt ærligt indrømme at jeg ikke helt ved hvordan jeg har det med begreber som "intelligente børn" "børn med særlige forudsætninger" o.l.
Dette er IKKE ment som et angreb, og jeg kan ikke helt afvise tanken, men har alligevel lidt svært ved at forholde mig til det.

Nå men det drejer sig altså om min søn Malthe på 3 år (han er fra okt. 2006).
Han er genstand for en smule bekymring, omend jeg ikke helt ved om jeg bare er overpylret Wink

Malthe var ikke specielt motorisk fremmelig som helt lille - han er ørebarn og havde tydeligvis store problemer med balance og sprog, hvilket jeg observerede og fik bekræftet allerede da han var 1 år.
Da han var 15 mdr fik han lagt dræn i og så gik det tilgengæld stærkt. Ca 14 dage efter drænene var lagt gik han... ja faktisk løb han, for han havde jo trænet i stor stil med gåvognen som "balancestang". Næsten lige så hurtig var han til at begynde at udvikle sit sprog.

I dag taler han stadig ikke rent og har især problemer med de hårde konsonanter, men hans ordforråd er enormt.
Malthe nøjes ikke med at svare ja eller nej - det er altid "ja tak det vil jeg gerne mor..." og sådan i den dur.
Eller der kan komme ytringer som "få nu åbnet den bildør mor - vi kan jo ikke stå herude for evigt"
Der er ingen tvivl om at han har ordforråd og sprogforståelse som en 4-5 årig, hvis ikke ældre.
Han skal bare høre et ord een gang så forstår han at sætte det ind i den rigtige sammenhæng.

I dag er han desuden motorisk meget veludviklet. Han er ikke hyperaktiv, og kan sagtens sidde stille og koncentrere sig om noget i længere tid ad gangen. Tilgengæld kan han godt pludselig komme i tanke om at han vil løbe, og så kan han løbe rundt i huset i 30-45 min nærmest uden stop.

Malthe har været hjemme hos både mig og farmand som begge er dagplejere. Da han var 2½ sendte vi ham i vuggestue, hvilket egentlig gik helt ok da han først faldt til, og han havde et par gode venner som han legede meget med.
D. 1/10 startede han i børnehaven og selvom det er en integreret inst. hvor han jo allerede kendte hus, børn og personale fra sin tid i vuggestuen, er han bare ikke rigtig glad for at gå der (men samtidig siger mit instinkt mig at et børnehaveskift ikke ville gøre nogen forskel).
Han siger selv at han ikke gider lege med de andre børn, og når jeg afleverer ham viser han med al tydelighed - uden gråd - at han ikke gider afleveres. Nå jeg henter ham leger han stort set altid alene.
Han søger ekstremt meget voksenkontakt, men leger også fint med børn der er yngrer end ham selv (tror det bygger på dominans) og børn der er ældre.
Fair nok... han har jo været længe hjemme hos mor og far og har ydermere en søster på 10, så han er jo vant til megen "voksen"kontakt
Hans bedste ven er vores kat som han ofte går og fører lange samtaler med, og træder han over kattens grænser så denne slår ud efter ham begynder han at græde og siger "jeg har ingen venner mere - Miauf (det har han allerede for et år siden døbt katten Wink ) er sur på mig".
Han taler rigtig meget om spøgelser og monstre, og kan vågne om natten og ligge begravet under dynen og sige "kom og red mig".
Fantasien er meget veludviklet, og nogle gange har man næsten indtryk af at han ser billeder på nethinden.

Allerede for i hvert fald ½ år siden udtrykte personalet i børnehaven at de var imponeret over at han var så god til at tælle. Han har længe kunnet tælle til 10 og kan adskillige tal efter 10, som altid kommer i numerisk rækkefølge og ikke som hos mange børn i hans alder - i en pærevælling. Dog udelader han hårdnakket tallet 7 Rolling Eyes

Nå men det der får mig til at kalde ham skabsautist er udover hans sociale "problemer" bl.a. at han er sippet og helst skal have rene hænder altid og at han laver mønstre...
Jeg har ikke set ham lave en perleplade i alverdens farver hvor han tager vilkårlige perler og smækker på pladen. Blandt dem han har lavet findes bl.a. en der er helt gul (pånær 6-7 styk i andre faver som han måtte bruge fordi han løb tør for gule), en hvor farverne er sat i rækker, og en stor fin rund een med cirkler der har hver sin farve.
Giver man ham et spil 4 på stribe kan han sidde i lang tid og putte brikkerne i og tage dem op. Hver brik der puttes i er nøje udvalgt - han tager ikke bare en tilfældig brik.

Han forstår mere end jeg ville forvente af en 3-årig. Et eksempel er at han lige har fået fjernet mandler. Vi forklarer ham at han skal på sygehuset, bedøves og så fjerner ørelægen mandlerne så det ikke længere gør ondt i halsen.
Lige inden operationen sidder han en dag og mumler med mad i munden og farmand siger - henvendt til mig.... "det er jo ikke til at forstå hvad drengen siger når han både har mad i munden og en kartoffel i halsen (Hans tale har været sådan lidt grødet.)", og Malthe udbryder prompte "det er altså ikke en kartoffel far... det er mandler".
2 uger efter operationen har han influenza og siger til mig" mor... det gør ondt i hovedet.... kan du ikke lige fjerne det?"

Han tænker konsekvenserne igennem - især af handlinger som han ikke selv er 100% herre over

Han har en enorm god humor - faktisk mere veludviklet end hans søsters (hun er 10 år). F.eks. sad han forleden lige efter et bad, og småpylrede og klagede over at han frøs. Han bad om at få tøj på, og brød ud i latter da jeg sagde at det kunne der ikke blive tale om... han skulle skam ned i Føtex uden tøj på. Havde jeg sagt det til hans søster da hun var i den alder ville hun være begyndt at græde og have troet at jeg mente det i ramme alvor.
Han er rap i replikken, har glimt i øjet og kan næsten tage pippet fra os til tider fordi han altid har svar på rede hånd.

Han kan gå helt i spåner hvis ikke lige tingene udformer sig som han havde tænkt sig, og vil helst være i kontrol.

Han er utroligt kærlig og omsorgsfuld, men kan godt lide at "have magt over os". Han bruger meget at "strege os på vennelisten" hvis vi ikke lige makker ret, men kan bryde ud i gråd hvis man siger noget ala "hvis du ikke vil være ven med mig, så vil jeg da heller ikke være ven med dig".
Samtidig er han dog ekstremt obs på os, og vores velbefindende. Hvis man f.eks. slår sig og udbryder "av" kommer han hen og lægger hånden på en og siger "er du ok?" Jeg er smertepatient, og det han han opfanget og spørger ofte til hvordan det går med mit bækken, og er især obs på mig.

Seneste påfund er at sætte tal og farver eller en kombination på os... forstået på den måde at han kan finde på at sige "mor... du er 1,6" eller "Sarah.... du er 1-komma-lyserød". Hvor det kommer fra aner vi ikke, men det er opstået efter at vi var ved at måle ud til nogle nye hylder i hans klædeskab.

Der er bare SÅ mange særheder ved den dreng. På nogle punkter er han ikke engang 3 år endnu (han bruger f.eks. stadig ble og viser ingen interesse for at smide den), og på andre punkter er han bare meget mere end 3 år. Jeg ved godt at børn udvikler sig forskelligt og at det er normalt at udvikle forskellige færdigheder før de koncenterer sig om andre, og måske er det bare sådan han er... eller måske er der en årsag?? Jeg ved det ikke, og et eller andet sted er det måske også bare totalt ligegyldigt... Det der egentlig gør mig bekymret er hans sociale "problemer". De er heldigvis obs på det i børnehaven, men jeg ville bare være så ked at hvis der nu var mere i det end som så, og han så gik og mistrivedes.
Egentlig hælder jeg selv til en eller anden grad af autisme, men nogle af vore venner mener at han er mere intelligent end gennemsnittet, og det var dette der fik mig sporet ind på "muligheden".

Hvad tror I??

Tak til dig der orkede at læse med helt hertil Wink

mvh
Marianne
Tilbage til toppen Go down
Admin
Admin
AdminSkabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Jan 10, 2010 7:10 pm

Det med at man kalder børn intelligente eller særlige forudsætninger er nødvendigt for at "systemet" forstår der muligvis skal tages specielle hensyn.
mange af vi forældre vil også helst have at vores børn bare er dem de er og behandles derefter.

For det første skal vi altid huske der er forskel på børn, om de er autister, ADHD eller særlige forudsætninger.
Det gør du også.
Har du set de 14 kendeste kendetegn for børn med særlige forudsætninger.
Jeg vil sige bare det at din søn på 3 år forstår ironi er jo et meget godt kendetegn.
Der er flere kendetegn, men jeg forstår ikke helt hvad du vil have os til.
Vil du have at vide om han er autist eller intelligent kan vi her i forum i fortælle dig det. Nogle børn er også begge dele.
Jeg vil foreslå dig at give ham flere udfordringer, det kan være computerspil (pixeline). Hvis det interesserer ham vil han nok lære det på nul komma fem.
Hvad med forældrene selv?
Når også børnehaven siger at han er hurtig, ville der så være mulighed for at de måske giver ham udfordringer i form af spil, med tal farver, former, bilmærker osv. altså noget som interesserer ham.
Han er kun 3 år der kan ske meget endnu. Der er mulighed for at få ham testet med en wippssi test ved PPR, så I kan se hvor han har hans stærke sider.


Min søn på 5 går også i børnehave og det gider han heller ikke men han leger også med dem som er yngre end ham selv og der er han meget kærlig i stedet for at lege.

Så alt i alt mener jeg han har flere træk for han har særlige forudsætninge, men jeg kan jo ikke sige i hvilket grad.

Hvis du vil vide mere, prøv da at lave nogle helt konkrete spørgsmål, det vil være nemmmere.

Velkommen til forum og du er velkommen her, uanset hvad du mener.
Tilbage til toppen Go down
Malthes
Gæst
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptySøn Jan 10, 2010 9:30 pm

Tak for dit svar.

Når vi læser kendetegnene så passer han - synes vi... som fod i hose på alle kendetegn, men som du også er inde på Bente, så er der jo også en del fællestræk mellem autisme og højere intelligens.

Malthes alt overskyggende interesse er Lego Duplo tog som han kan lege med i timevis. Han er også så småt begyndt at vise interesse for alm. Lego, men er ikke helt klar til det endnu vurderer vi.
Han samler desuden biler i enorme mængder, og gik i en periode meget op i bilmærker, men det er ligesom gået lidt i sig selv.
Et kæmpe hit fra tid til anden er en pruttepude. En dag kom hans far til at sige et eller andet med en pruttepude, og jeg forklarede ham hvad en pruttepude var. Knægten var helt færdig af grin selvom han ikke havde set en ved selvsyn, og han kunne tydeligvis levende forestille sig den.
Da han fik en skulle alle gæster advares når de kom ind, om at de altså bare skulle lade være med at kigge på stolen og reagere, men blot sætte sig når de kom ind... Til enorm fornøjelse for drengen som knækkede sammen af grin hver gang "nogen gik i fælden"

M.h.t. os forældre så scorer vi typisk mellem 120 og 130 i div. IQ tests, så Mensa-materiale er vi på ingen måde, men vi ligger da en smule over gennemsnittet.

Nu er jeg opvokset i Jantelovens højborg så man får mig ikke sådan til at indrømme at jeg overvejer om min søn måske er klogere end gennemsnittet, men da jeg luftede mine tanker omkring hans små-autistiske træk for hans ansvarshavende pædagog i børnehaven fik jeg skarpt at vide at man jo ikke skulle sætte diagnoser på alle børn.
Det er jeg jo helt enig i, men når du spørger hvad jeg egentlig vil med mit første indlæg, så er svaret nok at jeg ligesom søger svar på om jeg "ser spøgelser" eller om jeg rent faktisk bør være vedholdende i min ide om at han ikke er som børn er flest, og forsøge at komme videre med en eller anden form for udredning.
De er udemærket klar over hans problem med kontakt til andre børn og store behov for voksenkontakt, og har også lagt mærke til hans ideer med at sætte ting i system og lave mønstre. Ligesom de også tydeligt har bemærket hans - for en 3-årig - lettere overdrevne renlighed, som bl.a. viser sig i at han ofte vasker hænder, ikke bryder sig om at være beskidt (jo på legepladsen er det helt ok at have sand på fingrene) på hænder og tøj.
Et eksempel er en dag i børnehaven hvor han lige har spist en halv banan. Han beder pædagogen om at smide resten væk og får at vide at det kan han da selv gøre til hvilket han svarer... "jamen den er jo helt vildt klam".
Som en udenlandsk medhjælper med lidt gebrokkent dansk en dag sagde... "Malthe er et meget rent barn"
Når en "gammel" erfaren pædagog afviser det når jeg forsigtigt udlægger mine tanker, så bliver jeg jo i tvivl om, om jeg bare har fået en sær ide.
Dertil vil jeg dog med det samme sige at min mand og jeg på ingen måde er de eneste der ser flere af de "sære" træk, omend vi så er de eneste der har en fornemmelse af at vi måske bør reagere på det. De fleste foreslår at det nok "går over med tiden".

Hvad angår alle hans sjove træk, så er det jo bare genstand for morskab i familien, men det bekymrer mig en smule at han ikke gider lege med jævnaldrende børn, fordi jeg synes det er alpha og omega for børn at de indgår i relation med andre børn så de også gennem denne vej kan lære at begå sig.

Egentlig kan man sige at hvis der kun var tale om social modenhed, så ville jeg naturligvis sætte min lid til at det nok skulle komme med tiden, men når han oven i det har flere træk som jeg bestemt ikke forbinder med en 3-årige, så er det at hans sociale umodenhed begynder at bekymre mig en smule, uden at jeg iøvrigt ligger søvnløs over det.
Tilbage til toppen Go down
Admin
Admin
AdminSkabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyMan Jan 11, 2010 7:18 am

Nu ved jeg jo I begge er/har været dagplejere. I har set mange børn og derfor kan du jo også se forskellen. Hvad er din mavefornemmelse? Den er meget vigtig, da den oftest er rigtig.

Mine drenge kan heller ikke lide at være beskidte, kun når de nyder at smatte med vand, jord, sand osv. Men er det mad og tørre sig selv, når de har lavet stort kan der være problemer.

min og børnenes fars iq ligger også mellem 125 og 130, men vores søns iq er på ca. 145 ud fra en test ved PPR. Da han var fire var den ca. 137.

Jeg tror ikke det er nødvendig med en udredning lige nu, hvis du kan få børnehaven til at hjælpe med at give ham udfordringer, for så er det muligt at hans social liv bliver bedre.
Tænk på, hvis vi voksne ikke har det godt er vi jo heller ikke særlige sociale.

Jeg hader janteloven og prøver at afskaffe den i mit hoved og overhøre når andre finder den frem.
Jeg tror ikke du ser spøgelser, men prøv at være åben over for din søn, prøv at forstå ham, uanset hvad andre mener om ham.

Vi prøver at forstå vores børn så meget, at de kan fortælle hvordan de føler om det de oplever i børnehave og skole. Vi prøver så at forklare dem hvordan tingene hænger sammen.

Hvis du har lyst til at snakke i stedet for kan du sende mig en mail helene@post.opasia.dk så skal jeg nok sende mit telefon nummer.

tro på din mavefornemmelse.
Tilbage til toppen Go down
Malthesm
Gæst
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyMan Jan 11, 2010 8:55 pm

Mange tak for dit svar.

Jeg ved ikke præcist hvad min mavefornemmelse siger mig - udover at jeg bestemt kan se at han på mange punkter ikke er som andre 3-årige jeg har mødt.

Jeg vender jævnligt hans sociale "problemer" med børnehaven, og ved at de er obs, men hvad de præcist gør for ham i hverdagen kan jeg jo ikke se.
Personalet betegner ham som en stille og forsigtig dreng - det er ikke lige helt det billede jeg ellers synes vi har af ham herhjemme.
Vi har snart en forældresamtale, og der må vi jo gå lidt mere i dybden.

Det JEG observerer når jeg ser ham sammen med jævnaldrende (han har bl.a. en kusine der er 5 uger ældre end ham, som vi jævnligt er sammen med) er at han ikke rigtig formår at kommunikere med dem. Istedet forsøger han at kommunikere gennem os voksne.
Jeg ved faktisk ikke om det er fordi han har forsøgt og har løbet panden mod muren eller om han bare konkludrer at det er lettere på den måde. Vi opfordrer ham naturligvis til at "gå til hestens hovede" istedet, men alligevel står han der ret hurtigt igen og forsøger sig med os fremfor det barn han nu er sammen med.
Det betyder også at han har meget svært ved at sige fra overfor andre børn når/hvis de tromler ham. Noget jeg ved at de også arbejder med i børnehaven.
Så måske de i virkeligheden tager hånd om situationen selvom jeg måske bare ikke helt føler at der er styr på det (fordi jeg jo gang på gang kommer og henter en dreng der tuller rundt mutters alene et eller andet sted fjernt fra andre børn, og fordi jeg gang på gang skal lægge øre til at han siger at han ikke gider lege med de andre børn i børnehaven).

Jeg vil se tiden an og se om ikke det forbedrer sig i løbet af den næste tid. Her til morgen ville han faktisk gerne afsted i børnehave (nu har det også lige været juleferie og derefter har vi været sneet inde i det meste af en uge). Det glæder jeg mig over, og prøver at overse at han, da vi så kom derned alligevel forsøgte at overbevise mig om at det nok var bedst at jeg kom ind og hentede ham lige så snart jeg havde afleveret hans lillesøster i vuggestuen Wink

/Marianne

Jeg hader iøvrigt også Janteloven, men finder at den er svær at komme udenom her oppe i Thy
Tilbage til toppen Go down
Admin
Admin
AdminSkabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyMan Jan 11, 2010 9:54 pm

Det er ikke kun i Thy i ikke kan komme uden om Janteloven. Jeg ved der også er problemer med den i Norge.
affraid
Tilbage til toppen Go down
Hun

Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyTirs Jan 12, 2010 12:57 pm

n


Sidst rettet af Hun Søn Feb 06, 2022 7:07 am, rettet 1 gang
Tilbage til toppen Go down
Admin
Admin
AdminSkabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? EmptyTirs Jan 12, 2010 8:31 pm

Jeg tror misundelse har mange ansigter.
Tilbage til toppen Go down
Sponsoreret inhold

Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty
IndlægEmne: Sv: Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?   Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre? Empty

Tilbage til toppen Go down
 
Skabsautist eller lidt mere fremme i skoene end andre?
Tilbage til toppen 
Side 1 af 1
 Lignende emner
-

Forumtilladelser:Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Intelligente børn :: Velkommen til et levende forum :: Debat :: "Twice-exceptional" dvs. diagnose oveni-
Gå til: